Beste hoofdkussen van 2023: welke hoofdkussens zijn als beste getest?

Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk. Hiervoor zal je niet alleen op tijd op bed moeten gaan, maar ook heb je ondersteunde slaapaccessoires nodig. Een goed hoofdkussen is dan ook erg belangrijk. Welke hoofdkussens zijn er allemaal geschikt? In dit artikel lees je hier meer over.

Top 5 hoofdkussens vergeleken

ProductPrijsAwardAfmetingProductpagina
Beste hoofdkussen #1 TEMPUR® Original Queen80,99Beste hoofdkussen van 202261x31 cmBekijken ➜
Hoofdkussen voor rugslapers#2 Hoofdkussen latex59,95Hoofdkussen voor rugslapers55x70 cmBekijken ➜
Silvana kussen#3 Silvana Support Emerald125,00Beste hoofdkussen voor nekklachten70x60 cm Bekijken ➜
Beste geteste hoofdkussen#4 CozySense59,99Beste geteste zijslaapkussen70x50 cm Bekijken ➜
hoofdkussen zijslaper#5 Beter Bed Kapok kussen55,95Meeste gekochte hoofdkussen zijslaper70x60 cm Bekijken ➜

Prijsupdate: 27 januari 2023

Waar let je op als je een kussen koopt?

Als je een nieuw hoofdkussen wilt kopen is het belangrijk dat je let op een aantal zaken.

 • #1 Zo kan je bijvoorbeeld kijken naar de hoogte van het kussen. Als je smalle schouders hebt, kan je beter een laag kussen kopen. Heb je daarentegen iets bredere schouders? Dan kan je kiezen voor een hoger kussen.
 • #2 Daarnaast is het raadzaam om te kiezen voor elastisch materiaal.
 • #3 Het is belangrijk dat het kussen niet temperatuur- of drukgevoelig is.
 • #4 Tot slot is het verder is het nog fijn als een hoofdkussen simpelweg goed ventileert.

Heeft het allemaal deze eigenschappen? Dan kan je misschien al wel spreken van het beste hoofdkussen. Daarover lees je verderop in dit artikel meer.

Wat is het beste hoofdkussen voor jou?

Het is belangrijk dat je weet of je een rug- of zijslaper bent. Je kunt zodoende een kussen kiezen die bij je past. Twijfel je hierover of slaap je simpelweg vaak verschillend? Dan kan je kiezen voor het beste hoofdkussen met verschillende steunzones.

Daarnaast betreft het ook nog een eigen voorkeur. Slaap je bijvoorbeeld liever op een hard kussen of vind je een zacht kussen fijner? Over het algemeen kiezen zijslapers sneller voor een hard kussen dan rugslapers.

Beste hoofdkussen

Bestel bij Bol.com

Afmeting: 61 X 31 cm

Stevigheid: medium


Tempur Original – Beste hoofdkussen van 2024

Ben je benieuwd naar het beste hoofdkussen? De Tempur Original Queen is het beste hoofdkussen van 2023.

Dit kussen is een absolute aanrader en wordt bijzonder goed beoordeeld. Het blinkt met name uit door de premium kwaliteit en de uitstekende vulling. Ook geven mensen aan dat je er prettig op kunt slapen. Veel mensen ervaren minder hoofd- en schouderpijn dan met hun oude kussen en hebben zodoende een verbeterde nachtrust.

 • Uitstekende kwaliteit
 • Goede vulling
 • Fijne ondersteuning van je hoofd, nek en schouders
Hoofdkussen voor rugslapers

Bestel bij Bol.com

Afmeting: 70 X 55 cm

Stevigheid: Stevig


Hoofdkussen voor rugslapers

Ben jij een echte rugslaper? Dan is het latex hoofdkussen van Beter Bed een aanrader. Dit model biedt voldoende ondersteuning en veerkracht. Dankzij de vulling geniet je van een vormvaste structuur. Daarnaast kan je dit kussen ook nog eens in de wasmachine stoppen. Een latex kussen ventileert minder goed dan veren, dons of kapok, waardoor het niet geschikt is als je het snel warm hebt of veel transpireert. Tot slot is het kussen wel goed geprijsd. Een prima aankoop dus.

 • Zeer vormvast
 • Stevige ondersteuning van nek en hoofd
 • Goede prijs
 • Latex ventileert minder goed
Silvana kussen

Bestel bij Bol.com

Afmeting: 70 X 60 cm

Stevigheid: Zacht


Beste hoofdkussen voor nekklachten – Silvana

Word je iedere dag wakker met nekklachten? Dan kan je hier nu voor eens en voor altijd mee afrekenen. Je kunt kiezen voor het Silvana Support kussen. Dit kussen voelt zacht aan en biedt een uitstekende ondersteuning voor schouders en nek. Ook dit kussen kan je bovendien weer aanvullen. Wel is dit kussen vrij prijzig, maar een goede nachtrust is onbetaalbaar.

 • Uitstekende ondersteuning voor schouders en nek
 • Zeer betrouwbaar merk
 • Eenvoudig te doseren vulling
 • Prijzig kussen
Beste geteste hoofdkussen

€ 59,99

Bestel bij Bol.com

Afmeting: 70 X 50 cm

Stevigheid: Medium


Beste geteste zijslaapkussen

Het CozySense® hoofdkussen wordt eveneens gezien als een bijzonder goed hoofdkussen voor zijslapers. Volgens de fabrikant biedt het een goede nachtrust, voorkomt het kussen nek-, rug- en hoofdpijn en geniet je van een verkoelend effect. Je kunt zelfs gebruikmaken van 100 dagen proefslapen. Dat is natuurlijk wel een erg fijn voordeel. Bevalt het hoofdkussen toch niet? Dan kan deze, onder voorwaarden, weer retour.

 • Een stevige ondersteuning
 • Ergonomisch design
 • Voorkomt nekpijn, rugpijn en hoofdpijn
 • 100 dagen proefslapen
hoofdkussen zijslaper

Bestel bij Bol.com

Afmeting: 70 X 60 cm

Stevigheid: hard


Meeste gekochte hoofdkussen zijslaper

Ben jij een typische zijslaper? Dan is het hoofdkussen van Kapok een absolute aanrader. Het biedt veel comfort, het is vochtregulerend en je kunt deze hoofdkussens nadien nog bijvullen met navulbaar kapok. Zo blijft je kussen altijd stevig. Dit kussen is ook nog eens flink goedkoper dan het beste hoofdkussen van 2023. Als je budget dus iets beperkter is, is dit een ontzettend goede keuze.

 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
 • Actie: 1+1 gratis
 • Matige beoordelingen

Welke verschillende typen kussens zijn er?

Zoals eerder omschreven zijn er hoofdkussens voor allerlei type slapers. Echter heb je ook nog keuze uit verschillende materiaalsoorten.

Donzen hoofdkussens

Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een donzen kussen. Deze zijn het meest populair (op basis van verkoopcijfers). Je kunt dit kussen vormen zoals je zelf wilt. Het voordeel hiervan is dat je ook veel steun hebt op de plekken waar jij dit nodig hebt. Daarnaast kan je dit type kussen gemakkelijk in de wasmachine stoppen. Het is licht, comfortabel, vormbaar, wasbaar en vochtregulerend. Wel is dit type kussen prijzig en de veerkracht neemt op den duur af.

Wollen hoofdkussens

Je kunt ook kiezen voor een wollen kussen. Deze bestaat uit katoenen tijk gevuld met wolbolletjes. Wol ventileert goed en heeft niet veel onderhoud nodig. Schimmels en huisstofmijt blijven zodoende op afstand. Helaas is dit type kussen niet wasbaar en ook bij deze variant neemt de veerkracht op den duur af.

Latex hoofdkussens

Je kunt ook kiezen voor een latex kussen. Deze bieden een goede ondersteuning, waardoor je gegarandeerd lekker zult slapen. Ook is dit type kussen vormvast, duurzaam en antiallergisch. Wel is de gewenningsperiode iets langer.

Synthetisch hoofdkussens

Een synthetisch kussen is ook een prima oplossing. De kussen is gunstig geprijsd en goed wasbaar. Ook zijn er varianten verkrijgbaar met neksteun. Wel is dit type minder vochtregulerend.

Schuimkussens

Tot slot kan je ook nog kiezen voor het schuimkussen. Deze bieden net als een traagschuim matras een goede ondersteuning en traagschuim is vormvast. Het vormt zich naar jouw lichaam, waardoor je een goede ondersteuning hebt. Echter is dit type kussen het minst vochtregulerend van alle hoofdkussens en is de vulling ook nog eens niet wasbaar.

Zwangerschapskussen

Ben je zoek naar een kussen dat je buik beter kunt ondersteunen gedurende de zwangerschap dan wordt een zwangerschapskussen aanbevolen. Met dit langwerpige kussen heb je minder last van je bekken en kan je beter slapen.

Voedingskussen

Is je baby inmiddels geboren dan stap je over op een voedingskussen. Dit is niets anders dan een kussen die je kunt gebruiken wanneer je je baby wilt voeden. Je kunt het gebruiken ter ondersteuning van je arm, maar je kunt er bijvoorbeeld ook op liggen terwijl je je baby voedt.

Vulling van hoofdkussens

Op het gebied van vulling heb je keuze uit talloze verschillende materialen, waaronder wol, latex of bijvoorbeeld traagschuim. Iedere materiaalsoort heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Zo is traagschuim niet erg vochtregulerend, maar biedt het wel een goede ondersteuning. Wol is ook niet wasbaar, maar wel zelfreinigend. Bovendien kan je wol ook weer aanvullen met nieuwe wolbolletjes. Latex is weer vormvast en duurzaam, maar heeft wel weer een langere gewenningsperiode. Zo kent eigenlijk iedere vulling wel voor- en nadelen is het daarom belangrijk om een goede vergelijking te maken.

Wat zijn de voordelen van een Tempur kussen

Het voordeel van een Tempur kussen is dat het beschikt over een open-celstructuur. Het kussen verlicht de druk op je lichaam. Het Beste Tempur hoofdkussen is de Original Queen. Dit kussen blinkt uit door door fantastische kwaliteit en goede vulling. 

Overigens zijn er niet alleen kussens van Tempur, maar ook zijn er Tempur matrassen beschikbaar. Mocht je dit materiaal prettig vinden, kan je dus ook overwegen om een hoofdkussen te kopen.

Wat is een Silvana kussen?

Je kunt ook kiezen voor een Silvana kussen. Deze populaire fabrikant bestaat al ruim 30 jaar en zij hebben miljoenen tevreden klanten over de hele wereld geholpen. Met de schoudercontour in de neksteun van de Silvana Support krijg je beter slaapcomfort. De jukvormige contour volgt het hoofd en de nek soepel, maar het kussen ondersteunt nog steeds zodanig dat de wervelkolom recht ligt. Zo ontwerpt men hoofdkussen voor zijslapers, rugslapers en zelfs voor buikslapers. Er zijn ook enkele varianten voor mensen die sneller nekklachten hebben. Enkele varianten bestaan uit Silvana Support Royale, Silvana Comfort en Silvana Special.

Wat is een goed hoofdkussen?

Ben je op zoek naar een goed hoofdkussen dan kom je uit bij Tempur. Het voordeel van een Tempur hoofdkussen is dat het beschikt over een open celstructuur. Het kussen verlicht de druk op je lichaam.

Wat voor soort kussen heb ik nodig?

Het meest verkochte kussen zijn donzen kussen. Het voordeel van een donskussen is dat is dat het lekker zacht is en het kussen naar je wensen kunt vormen.