De 7 Beste Mobiele Airco’s van 2024

Wil je graag een mobiele airco kopen? Dan is het natuurlijk belangrijk dat je goed onderzoek doet. De aanschafprijs is namelijk flink, waardoor je er zeker van wilt zijn dat je de juiste koopt. Om die reden hebben wij dit uitgebreide artikel voor jou geschreven. Wij hebben meerdere airco’s voor jou getest en dit zijn de 7 beste geteste mobiele airco’s.

Hoe werkt een mobiele airco?

Een mobiele airco koelt de lucht middels een koelmiddel in combinatie met een warmtepomp. De koelvloeistof haalt de warmte uit de lucht, terwijl er vervolgens een koude lucht in de kamer wordt geblazen. Bij een mobiele airco wordt er doorgaans gebruik gemaakt van een afvoerslang die de warme lucht naar buiten afvoert. Een airco werkt net als een hygrometer overigens ook als luchtontvochtiger, omdat koude lucht nu eenmaal over minder waterdamp beschikt dan warme lucht. Condenswater dat overblijft zal worden opgevangen in de condensbak van de mobiele airco. Enkele varianten hebben bovendien ook de mogelijkheid om te verwarmen. Alle moderne ‘vaste’ airco’s hebben deze optie altijd.

De beste mobiele airco’s vergeleken

Beste Algemene KeuzeBeste airco zonder slangMeest energiezuinigStilste ModelBeste Airco voor de slaapkamerBeste koop airco met slangGoedkope luchtkoeler
Beste mobiele airco Mobiele airco zonder slangMeest energiezuinige aircoStille mobiele aircoMobiele airco slaapkamerMobiele airco met slangLuchtkoeler aircooler
NaamAEG AXP34U338HWEvolar EVO-ES9000FlinQAironex 12000 BTUCarrier 51QPD012N7SGreen ProExclusive by TW
EnergielabelAAAAAAAAOnbekend
Koeloppervlakte27-44 m220-33 m234-55 m227-44 m227-44 m220-33 m210-20 m2
Geluidsniveau64dB45dB68dB56dB64dB54dB39dB
Airco met slangJaNeeJaJaJaJaNee
AfstandsbedieningJaJa, ook via de appJa, ook via de appJaJaJaNee
Beoordeling8,9
8,09,08,68,68,98,1
Bekijken ➜Bekijken ➜Bekijken ➜Bekijken ➜Bekijken ➜Bekijken ➜Bekijken ➜

Mobiele airco kopen – Top 7 van 2024

De verschillende mobiele airco’s zijn allemaal getest op meerdere punten. Zo hebben wij onder andere gekeken naar de duurzaamheid (het energielabel), de koelcapaciteit, snelheid van de ventilator, het geluidsniveau, de uitlaatslang en de ontvochtigingscapaciteit. Verder hebben wij nog gekeken naar belangrijke functies, zoals bijvoorbeeld een timer.

Ook kijken wij naar gebruiker reviews van de meest verkochte mobiele airco’s in webshops zoals bol.com en Coolblue. Verder wij nemen het oordeel van onafhankelijke platforms zoals de Consumentenbond mee in ons aanbod. Door deze zaken allemaal met elkaar te vergelijken hebben wij een lijst kunnen maken van de 7 beste geteste mobiele airco’s van dit moment.

Beste allround mobiele airco 2024 – AEG AXP34U338HW

In een vorige paragraaf hebben wij al wat geschreven over de beste mobiele airco van dit moment. Het is de AEG AXP34U338HW. Deze draagbare airconditioner kan zowel koelen als verwarmen en is uiterst efficiënt. Bovendien is het energieverbruik erg laag: het apparaat beschikt namelijk over het energielabel A.

Met behulp van dit apparaat kan je een ruimte van 27 m² verkoelen. Uiteraard wordt deze mobiele airco geleverd met een afstandsbediening, zodat je de temperatuur op afstand kunt regelen. Houd er wel rekening mee dat het apparaat relatief groot is en dat de mobiele airco op de hoogste stand relatief veel geluid maakt. Er is gelukkig wel een slaapstand aanwezig, waardoor het apparaat minder geluid maakt tijdens je nachtrust. Ook zit er een timer op, zodat de airco op den duur automatisch uitgaat als je al eenmaal ligt te slapen.


Beste mobiele airco

Voordelen en nadelen

 • Eenvoudig in gebruik
 • Goed koelvermogen van 12000 BTU / 3,4 kW
 • Perfect voor woonkamer en slaapkamer
 • Slang is nodig

Bestel bij Bol.com

Beste mobiele airco zonder slang – Evolar EVO-ES9000

Vind jij het maar vervelend om een afvoerslang te gebruiken? Dan is er een prachtig alternatief voor jou: de Evolar EVO-ES9000. Deze mobiele airco beschikt over energielabel A en heeft géén afvoerslang naar buiten. Hierdoor is het apparaat ook overal toepasbaar: ook in de ruimtes zonder ramen. Deze 3-in-1 mobiele airco kan zowel koelen en verwarmen als ontvochtigen.

Net als bij het model van FlinQ kan je ook deze mobiele airco bedienen met een app. Ook is er een integratie voor Google Home en Amazon Alexa. Het zijn helaas niet alleen maar voordelen. Het apparaat is namelijk behoorlijk zwaar voor een mobiele airco. Als je deze dus naar de bovenste verdieping wilt tillen, zal je dit met twee mensen moeten doen. Daarnaast is het apparaat ook nog eens erg prijzig.


Mobiele airco zonder slang

Voordelen en nadelen

 • Mobiele airco zonder slang!
 • Ideaal voor de slaapkamer
 • Koelt erg goed voor een airco zonder slang
 • Zwaar apparaat met 70 kg
 • Prijzig

Bestel bij Bol.com

Meest energiezuinige airconditioning – FlinQ Slimme Mobiele Airco

Als je al dacht dat het bovenstaande model van AEG zuinig is, zal dit model je al helemaal verbazen. De FlinQ Slimme Mobiele Airco 15000 BTU is nóg zuiniger en beschikt over energielabel A+++. Een voordeel van dit apparaat, ten opzichte van de AEG-variant, is bovendien dat deze grotere ruimtes kunt verkoelen. Het apparaat kan ruimtes tot maar liefst 60 m² verkoelen. Heb je dus een grote woonkamer? Dan is dit apparaat een absolute aanrader.

Deze mobiele airco wordt niet alleen geleverd met een afstandsbediening, maar je kunt ook een app gebruiken voor de bediening van het apparaat. Verder kan je de airco bedienen met je stem; Google spraakbesturing en Amazon Alexa zijn eveneens geïntegreerd. Een slaapmodus en timerfunctie zijn verder ook aanwezig.

Een nadeel van dit apparaat is wel dat deze veel geluid maakt. Het apparaat maakt aanzienlijk meer geluid van het AEG-model.


Meest energiezuinige airco

Voordelen en nadelen

 • Meest duurzame airco op de markt: energielabel A+++
 • Slimme mobiele airco, via smartphone te bedienen
 • Strak design
 • 2 jaar garantie
 • Maakt relatief veel geluid met 68 dB
 • Afvoerslang is nodig

Bestel bij Bol.com

Beste mobiele airco in de slaapkamer – Carrier 51QPD012N7S

Ben je op zoek naar een mobiele airco voor in de slaapkamer? Dan Carrier 51QPD012N7S een aanrader. Het apparaat beschikt over energielabel A en kan ruimtes tot maximaal 45 m² verkoelen. Jouw slaapkamer is in een mum van tijd koel met dit apparaat.

Deze mobiele airco wordt uiteraard geleverd met een afstandsbediening en een slang. Je hebt de mogelijkheid om dit af te plakken, waardoor er geen vliegen naar binnen kunnen komen. Op die manier slaap je niet alleen in een koele slaapkamer, maar ook nog eens vliegvrij.

In tegenstelling tot de bovenstaande modellen is dit apparaat bovendien relatief stil. Niet voor niets is dit dan ook dé keuze voor in de slaapkamer. Wel is het raadzaam om de slaapstand te gebruiken in je slaapkamer.


Mobiele airco slaapkamer

Voordelen en nadelen

 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Met raamafdichtingskit om zonder kieren de warme lucht naar buiten af te voeren
 • Op de slaapstand maakt de airco weinig geluid
 • Perfect voor de slaapkamer
 • Je kunt geen losse accessoires bestellen
 • Afvoerslang is nodig

Bestel bij Bol.com

Beste mobiele airco met slang – Green Pro®

De mobiele airco van Green Pro is een goede variant als je het niet erg vindt om een uitlaatslang te hebben. Dit model kan zowel fungeren als een airconditioning, als luchtbevochtiger en als luchtreiniger. Het model beschikt bovendien over energielabel A en is daarmee erg zuinig.

Volgens de fabrikant heeft deze mobiele airco een geluidsniveau van maximaal 54 dB. Het zou daarmee ook ideaal zijn voor de slaapkamer. Toch hebben wij dit tijdens onze test anders ervaren: het apparaat maakt wel degelijk wat lawaai. Wel is dit model erg compact en hierdoor overal gemakkelijk te plaatsen.


Mobiele airco met slang

Voordelen en nadelen

 • Uitstekend geprijsd
 • 3-In-1: airconditioner, luchtontvochtiger en luchtreiniger
 • Makkelijk te bedienen
 • Koelt erg snel
 • Gebruikers vinden de airco relatief veel geluid maken
 • Afvoerslang is nodig

Bestel bij Bol.com

Stille mobiele airco – Aironex 12000 BTU

Wil je graag een stille mobiele airco? Dan is Aironex 12000 BTU een absolute aanrader. Deze variant kan ruimtes tot 40 m² verkoelen en maakt hierbij uiterst weinig geluid. Er is zowel een koel- als warmtefunctie, waardoor je gedurende het hele jaar een gunstig binnenklimaat kunt realiseren.

Met het energielabel A is dit apparaat ook nog eens zuinig. Je zult wel een slang naar buiten moeten installeren. Als je een schuifraam hebt, kan je deze afdichten met de bijgeleverde spullen. Een nadeel van dit apparaat is dat deze wel relatief zwaar is.


Stille mobiele airco

Voordelen en nadelen

 • Hoge beoordelingen op Bol.com
 • Erg stil voor een airco
 • Effectieve airco met een mooi design
 • Slang is nodig
 • Zwaar apparaat

Bestel bij Bol.com

Beste Goedkope Luchtkoeler

Heb je niet zoveel budget voor een mobiele airco? Dan kan de Exclusive by TW een goed alternatief zijn. Het apparaatje kost nog geen 50 euro en kan kleine ruimtes koelen met een druk op de knop. Het is natuurlijk niet te vergelijken met de bovenstaande airco’s, want het kan maar een kleine ruimte van 15 m² koelen. Het koelt niet echt goed, maar voor deze prijs mag je dat ook niet verwachten.


Luchtkoeler aircooler

Voordelen en nadelen

 • Mini koeler: ideaal tijdens het werken
 • Lage prijs
 • Geen airco
 • Niet geschikt om ruimte te koelen

Bestel bij Bol.com

Waar moet je op letten bij het kiezen van de beste mobiele airco

Wil je graag een mobiele airco kopen? Dan hebben wij nog vier handige kooptips voor jou. Het is natuurlijk belangrijk dat je voor jezelf op een rijtje zet wat jij het belangrijkste vindt. Vind jij het energieverbruik bijvoorbeeld belangrijker dan het geluidsniveau of vice versa?

1. Bekijk het energieverbruik

Het is altijd belangrijk om naar het energieverbruik van een mobiele airco te kijken. Oudere varianten kunnen nogal wat energie verbruiken en dat is natuurlijk bijzonder zonde. In onze lijst worden alleen apparaten vermeld met een energielabel A of hoger (met uitzondering van de laatste ‘goedkoopste’ variant). Het is dus een veilige keuze om te kiezen uit onze top 7 als je het energieverbruik belangrijk vindt.

2. Het geluidsniveau

Ook het geluidsniveau is een belangrijke factor. Wil jij een mobiele airco voor in de slaapkamer? Dan is het wel zo fijn als deze relatief stil is. Gelukkig zijn er meerdere varianten beschikbaar met een nachtstand, waardoor het geluid minder wordt. Bovendien kan je het apparaat alvast aanzetten vóórdat je gaat slapen. Op die manier wordt de ruimte alvast gekoeld voordat je gaat slapen. Als de ruimte eenmaal koel is, hoeft de airco minder hard te werken waardoor deze minder geluid maakt.

3. De juiste capaciteit

Als je een relatief kleine slaapkamer hebt waarin net een matras 90×200 past, kan je kiezen voor een model dat minder grote ruimtes kan koelen. Wil je het apparaat daarentegen gebruiken voor je grotere woonkamer? Dan zal je een model nodig zijn die dit daadwerkelijk kan koelen. Als je kiest voor een variant die de grootte van je woonkamer eigenlijk niet aankan, zal deze ontzettend veel energie gaan verbruiken. Kies daarom altijd voor de juiste capaciteit.

4. Beste aircomerken

Er zijn verschillende aircomerken waar je uit kunt kiezen, maar de beste merken zijn wat ons betreft AEG en FlinQ. De merken beschikken over het algemeen over goede energielabels en leveren kwalitatieve airco’s.

Beste Mobiele Airco overzicht

Beter slapen met een mobiele airco

Het is erg lastig om te slapen in hitte. Daarom is het wel erg prettig als je een mobiele airco in je slaapkamer hebt. Het maakt het slapen veel aangenamer en je nachtrust verbetert. Je wordt de volgende ochtend weer uitgerust wakker, omdat je simpelweg voldoende slaap hebt gehad. Vooral in de hete zomermaanden is het natuurlijk wel zo prettig om er eentje te hebben.

Verschillende airco’s beschikken bovendien over een nachtmodus. Hiermee kan je het apparaat zo instellen dat deze ’s nachts minder geluid produceert (en ook minder koelt). Als je slaapkamer al eenmaal koel is, is het ook gemakkelijker om de slaapkamer koel te houden. Je kunt het apparaat dus ook al aanzetten vóórdat je gaat slapen. Je komt dan direct terecht in een koele slaapkamer.

Veelgestelde vragen

Heb je nog enkele vragen? Hieronder volgt nog een kort overzicht van veelgestelde vragen. Als je vraag hier niet bij staat, neem dan gerust contact met ons op en wij helpen je graag verder.

Wat is een goede airco voor de slaapkamer?

Ben je op zoek naar een mobiele airco voor in de slaapkamer? Dan is de Carrier 51QPD012N7S een aanrader. Het apparaat is relatief stil en kan jouw slaapkamer met gemak verwarmen in een kort tijdsbestek. Het beste alternatief is de AEG AXP34U338HW.

Wanneer airco aanzetten in de slaapkamer?

Het is raadzaam om de airco alvast aan te zetten vóórdat je gaat slapen. Een uur of anderhalf uur van tevoren is aanbevolen. Je gaat dan slapen als het al lekker koel is en je airco zal bovendien minder geluid produceren, omdat deze minder hard hoeft te werken.

Wat zijn de kosten van een airconditioning?

De kosten van airconditioning kunnen flink verschillen per apparaat. Een vaste airco is in de regel veel goedkoper dan een mobiele airco. Daarnaast zal je altijd op het energielabel moeten letten. Niet alleen de aanschafprijs is belangrijk, maar ook de latere lasten (het energieverbruik) die je van het apparaat zult hebben.

Is een airconditioning ongezond?

Toxicologen en longspecialisten geven aan dat airconditioning niet ongezond is. Wel is het belangrijk dat je de filter regelmatig reinigt. Ook algemeen onderhoud van je airco is belangrijk voor je gezondheid. Zo blijkt uit onderzoek van Huffpost.

Conclusie

Een mobiele airco kopen is natuurlijk niet iets wat je dagelijks doet. Het apparaat gaat lang mee en is niet bepaald goedkoop. Je zult daarom een goede keuze moeten maken. Bekijk daarom vooral onze top 7 én lees onze 4 kooptips. Zo zal jij altijd de goede keuze maken.

Bronnen

 1. Huffpost – Does Air Conditioning Make You Sick?