Blauw Licht Filter Bril – Waarom Werkt Het + Koopgids van 2024

Heb jij een kantoorbaan? Of mag je gewoonweg graag een potje gamen achter een beeldscherm? Dan worden jouw ogen met enige regelmaat blootgesteld aan blauw licht. Dat is kunstlicht van je computer, maar ook van je smartphone of tablet. Je kunt er dan voor kiezen om een blauw licht filter bril op te zetten. In dit artikel lees je waarom je deze bril kunt gebruiken, wat de voordelen zijn en wat de beste koop is.

Onze keuze

Onze winnaar: Somnifiq Blauw Licht Bril

De Somnifiq Slaapbril is onze winnaar. Deze blauw licht bril blokkeert blauw licht tot 75%! De bril heeft een goede pasvorm, is zeer licht en wordt geleverd met veel extra’s zoals een opberghoes Dit product is erg populair.

Blauw Licht Filter Bril

Productdetails

Euroteken 50x50 1

Prijsklasse
€ 30 – € 35

Garantietermijn icon

Blauw licht filter
Blokkeert tot 75%!

Bezorging icon

Bezorging
Gratis verzending

Wat is een blauw licht filter bril?

Een blauw licht filter bril is een bril met een coating op de brilglazen. Hiermee normaliseer je het blauwe licht van je beeldscherm. Je kunt deze bril ook gebruiken zonder sterkte en daarmee is het voor iedereen geschikt. Uiteraard bestaan er ook brillen mét sterkte en deze coating. Ondanks dat het niet bewezen is dat het blauwe licht schadelijk is voor je ogen, merken veel mensen wél veel positieve effecten. Enkele voordelen van de bril zijn:

 • Neutraliseert het blauwe licht van schermen (beeldscherm, smartphone, tablet en meer);
 • Vermindert lichtschitteringen;
 • Brengt je ogen tot rust en zorgt ervoor dat je minder ‘knijpt’ met je ogen;
 • Contrast wordt scherper.

De 5 beste blauw licht filter brillen van 2022

De bovenstaande brillen tegen blauw licht zijn niet zomaar uitgekozen. Dit is geselecteerd op basis van verschillende eigenschappen. Zo hebben wij gekeken naar de intensiteit van de bril, de accessoires en de klantbeoordelingen.

 • Intensiteit van de bril. Een belangrijke eigenschap van de bril is de intensiteit. Daarom hebben wij de verschillende blauw licht filter brillen hierop vergeleken. Mede op basis hiervan is de top 6 samengesteld.
 • Extra accessoires zoals brillenkoker, brillenzakje en design. Diverse brillen uit onze top 6 zijn voorzien van handige extra accessoires. Zo krijg je in enkele gevallen ook direct een brillenkoker en een brillenzakje. Daarnaast hebben wij ook gekeken naar het design van de brillen. Je wilt natuurlijk wel een mooie bril!
 • Klantbeoordelingen. De verschillende brillen worden stuk voor stuk goed beoordeeld door klanten. Alle schermbrillen worden namelijk beoordeeld met minimaal een 4 uit 5 sterren.

Beste keuze

Somnifiq Slaapbril – Blauw Licht Filter Bril


De beste blauw licht filter bril is de Somnifiq Blauw Licht Bril. Dit product staat met stip op nummer 1. De Somnifiq Slaapbril blokkeert blauw licht tot 75%! Deze bril heeft een goede pasvorm, is zeer licht en wordt geleverd met veel extra’s zoals een opberghoes,  testlampje en microvezel schoonmaakdoekje. De bril is unisex en heeft een ‘wraparound fitting’ die ervoor zorgt dat de bril ook aan de zijkant geen blauw licht binnendringt. 


Blauw Licht Filter Bril

Redenen om te kopen

 • Uitstekende prijs/kwaliteit
 • Blauw licht wordt tot 75% gefilterd
 • Inclusief diverse accessoires
 • Fijne pasvorm
 • Alles wat je ziet, wordt geel (went snel)

Bestel bij Bol.com

Beste koop

Southland Blauw Licht Bril


De Southland Blauw Licht Bril is een betaalbaar setje. Het pakket beschikt over twee brillen inclusief talloze accessoires, waaronder een opbergdoosje en een reinigingsdoekje. Ook is er een testlampje en testkaartje toegevoegd aan het pakket. Deze set wordt beoordeeld met een 4.4 uit 5 sterren en is beschikbaar in verschillende sterktes.


Southland Computerbril

Redenen om te kopen

 • Beste koop anti blauw licht bril
 • Beschikbaar in diverse sterktes
 • Inclusief brillenkoker en andere accessoires
 • Fijne pasvorm
 • Niet voor mensen met een min sterkte

Bestel bij Bol.com

Meest luxueus

Somnoblue Slaapbril Pro


De Somnoblue Slaapbril Pro wordt beoordeeld met een 4,5 uit 5 sterren op basis van 78 reviews. Daarmee scoort deze computerbril een dikke voldoende. Het wordt geleverd met een hardcase beschermdoos en het design is erg fijn. De prijs iets duurder omdat het blauw licht maar liefst 99,5% filtert! 


Somnoblue

Redenen om te kopen

 • Uitstekende kwaliteit
 • Mooi design
 • Filtert blauw licht tot en met 99,5%
 • Hoge prijs
 • Alles wat je ziet, wordt oranje (is gewenning)

52,50

Bestel bij Amazon

Slaaploos Blauw licht filter bril zonder sterkte


De Slaaploos Blauw lichter filter bril is een goed alternatief als je geen bril op sterkte nodig hebt. Deze is betaalbaar en biedt, volgens de makers, een bescherming tegen blauw licht. Deze variant wordt geleverd met een opbergdoosje met magneetsluiting, een poetsje doekje en een extra stoffen hoesje. Deze variant wordt beoordeeld met een 4,6 uit 5 sterren.


Blauw licht filter Slaaploos

Redenen om te kopen

 • Zeer comfortabele bril
 • Bamboe opbergdoosje met magneetsluiting
 • Goede pasvorm
 • Alles wat je ziet, wordt oranje (went snel)

Bestel bij Bol.com

BrightLife Focus Blauw licht bril


De BrightLife Focus® Blauw licht bril is eveneens een populaire computerbril. Deze schermbril wordt beoordeeld met een 5 uit 5 sterren en is daarmee erg populair onder de kopers. Er zijn, op moment van schrijven, maar 11 reviews beschikbaar. Het belooft echter veel goeds. Ook dit pakket is voorzien van een bril, opbergdoos en testkaart. Ook krijg je er een gratis opbergzakje bij.


Brightlife

Redenen om te kopen

 • Mooie bril
 • Inclusief diverse accessoires
 • Hoge beoordelingen op Bol.com, echter weinig reviews
 • Volgens platform Zobegaafd.nl wordt er maar een klein blauw licht weggefilterd

Bestel bij Bol.com

Wat is blauw licht?

Blauw licht is het licht dat van je beeldscherm, tablet of smartphone komt. Sommige smartphone-fabrikanten hebben daarom ook een nachtmodus. Hiermee wordt het licht enigszins gedimd tot een ietwat gele kleur. Als je ogen te lang blootgesteld worden aan blauw licht kan je last krijgen van vermoeide en/of droge ogen, kunnen je ogen gaan irriteren en kan je hoofdpijnklachten krijgen. Laatstgenoemde komt voor omdat je te veel knijpt met je ogen. Als je bovendien te veel naar een scherm kijkt wordt je melatonine geremd. Hierdoor kan je minder goed in slaap vallen. Dokters adviseren daarom om geen schermen meer te gebruiken een uur voordat je gaat slapen. Vooral bij kinderen is dat het geval (bron 1).

Waarvoor wordt een blauw licht filter bril gebruikt?

Een blauw licht filter bril wordt voornamelijk gebruikt achter het beeldscherm, maar waarom gebruiken veel mensen het? Het wordt onder andere gebruikt om beter te kunnen slapen, het zorgt voor minder vermoeide ogen en je hebt minder kans op hoofdpijn. In de volgende sub paragrafen lees je daar meer over.

#1 Om beter te slapen slapen

Veel mensen gebruiken een blauw licht filter bril, zodat zij beter kunnen slapen. Het felle licht kan ervoor zorgen dat je minder goed in slaap kunt vallen. Goede slaap is belangrijk. Daarom is het van belang dat je een goede nachtrust hebt. Ook natuurlijke slaapmiddelen en een wake up light kunnen bijdragen aan een betere nachtrust.

#2 Minder last van vermoeide ogen

Sommige mensen ervaren dat zij minder vermoeide ogen krijgen van de blauw licht filter bril. Echter wordt dit ontkracht door sommige experts. Volgens natuurkundige Tom van de Berg (bron 2) knipperen wij minder met onze ogen als wij naar een scherm staren. Dit heeft dus niet te maken het blauwe licht dat ervan afkomt. Dit kan dus enigszins gevoelsmatig zijn en kan per persoon verschillen.

#3 Minder kans op hoofdpijn

Met een blauw licht filter bril kan je alles wat warmer zien. Dat wordt door veel mensen als prettig ervaren. Hierdoor zou je ook minder kans hebben op hoofdpijn. Het is echter nog niet wetenschappelijk bewezen.

Oranje slaapbril tegen blauw licht

Ook divers zorgpersoneel maakt gebruikt van deze bril. Waarom? Ze draaien regelmatig nachtdiensten en niet iedereen kan daarna de slaap vatten. Een slaapbril kan je helpen makkelijker in slaap te komen.

Ervaringen van een blauw licht filter bril

Experts zijn het er niet altijd over eens: werkt een blauw licht filter bril nu wél of niet? De ervaringen van consumenten zijn eveneens verschillend. Sommige mensen vinden het prettig, terwijl anderen het nutteloos vinden. 


Onderzoek RIVM

Uit een onderzoek van het RIVM, uit 2018, bleek echter dat kinderen er baat bij hebben (bron 3)*. 1.300 kinderen en jongeren namen deel aan het onderzoek. Het filteren van blauw licht in de avond met een oranje, blauw licht filter bril zorgde voor een positief effect en voorziet in een natuurlijke aanmaak van melatonine en verbetert de slaapkwaliteit.


Veelgestelde vragen

Heb je nog vragen over een blauw licht filter bril? Hieronder volgt een overzicht van de veelgestelde vragen. Staat jouw vraag en/of antwoord hier nog niet bij? Neem dan gerust contact met ons op.

Wat is de beste koop blauw licht filter bril?

Het model van Somnifiq is wat ons betreft de beste koop. De verpakking beschikt over flink wat accessoires en je kunt ook een sterkte uitkiezen.

Werken blauw licht filter brillen wel?

Het is niet bewezen dat een het blauwe licht van een scherm schadelijk is voor je ogen. Toch ervaren veel mensen een blauw licht filter bril als zeer prettig. Eerder claimden opticiens dat het zou beschermen tegen het ‘schadelijke blauwe licht’. Naar aanleiding van een onderzoek van BNN Vara werd dit later ingetrokken door veel opticiens.

Wat zijn de nadelen?

Het blauwe licht van een scherm is niet per se schadelijk. Volgens Natuurkundige Tom van den Berg is het blauwe licht dat van de zon komt, op een zonnige dag, soms wel 1.000 keer sterker. Voor veel mensen is het daarom misschien meer iets gevoelsmatig.

Samenvatting

ideaal icon

Redenen om te kopen

 • Neutraliseert het blauwe licht van schermen (beeldscherm, smartphone, tablet en meer);
 • Helpt om beter en dieper te slapen.
 • Je hebt minder last van vermoeide ogen.
 • Minder snel last van hoofdpijn.
 • Vooral voor kinderen effectief. 

Bedenking icon

Twijfels

 • Niet iedere bril filtert even goed het blauwe licht weg. Lees je vooraf goed in, gelukkig helpen wij jou daarbij.