Beste co-sleeper 2023

Laatste ge-update in januari 2023 door Arno Baas

Een co-sleeper, ook wel een aanschuifbedje, is een bedje voor je pasgeborene die je kunt koppelen aan jouw eigen bed. Zo houd je altijd zicht op je baby in de eerste maanden. Wat zijn de voor- en nadelen van zo’n co-sleeper en waar moet je allemaal op letten? In dit artikel lees je daar meer over.

Wat is een co-sleeper?

Een co-sleeper is een aanschuifbedje die aan één kant open kan. Deze kan je aan jouw eigen bed bevestigen. Gezien het bedje aan één zijde open kan, heb je je baby altijd vlak bij je. Dat is ideaal als je bijvoorbeeld borstvoeding wilt geven.

Waarom een co-sleeper gebruiken?

Het is natuurlijk erg fijn als je je baby vlak bij je hebt. Zo kan je je kindje horen en in de gaten houden. Heeft hij of zij honger? Dan kan je snel in actie komen. Het is wel raadzaam om je baby in een eigen ledikantje te leggen. Het ouderlijk bed is namelijk geen geschikte ruimte voor je pasgeborene. De twee grote kussens en het zware dekbed zijn geen combinatie voor kinderen. Bovendien zijn de ouders ook erg warm. Een aanschuifbedje is daarom een goed alternatief als je je baby vlak bij je wilt houden. Verder is het handig om een zwangerschapskussen aan te schaffen.

Beste co-sleepers

Zoek je de beste co-sleeper die voor jou en jouw baby het meest geschikt is? Op deze pagina verzamelen we 6 beste co-sleepers. Slaap heerlijk en veilig dicht bij je baby. Ook wel zo fijn: alle co-sleepers kun je online bestellen en heb je al snel in huis.

1. Maxi cosi co-sleeper

De luxe co-sleepers van het merk Maxi-Cosi biedt jouw kleintje én jou het beste comfort tijdens het slapen en de nachtvoedingen. De beste co-sleeper is de Maxi-Cosi Iora, dit aanschuifwiegje staat met stip op nummer 1. Deze is betaalbaar, verkrijgbaar in verschillende kleuren, goed beoordeeld en het betreft bovendien een veilig model. Je kunt deze namelijk gebruiken als aanschuifbedje, maar ook als wieg. Je kunt de hoogtepositie gemakkelijk instellen, waardoor deze variant op ieder bed past.

De Maxi-Cosi Iora Air Co-sleeper is een alternatief voor de nummer 1 uit deze lijst. Het Air-model is extra comfortabel en speciaal ontworpen om je baby dicht bij je te houden. Er zit bovendien een handige opbergmand bij. Deze variant is ook erg handig in gebruik.

Maxi-Cosi Iora

Beste co-sleeper

Koop nu

Maxi-Cosi Iora Air

Maxi-Cosi Iora Air Co-sleeper

Koop nu

2. Beste koop Co Sleeper – Baninni

Het aanschuifbedje van Baninni is de beste koop. Deze variant is verkrijgbaar in twee verschillende kleuren en wordt door middel van riemen bevestigd aan het bed. Echter kan ook deze variant dienstdoen als losstaande wieg. Daarmee is het model van Baninni multifunctioneel.

Baninni Co-Sleeper Elia

Baninni Co Sleeper

Koop nu

Baninni Co-Sleeper Elia

Co sleeper

Koop nu

3. Houten co-sleeper

Het model van Fillikid is gemaakt van beukenhout en is, wat ons betreft, de beste houten co-sleeper waar je voor kunt kiezen. Het design is mooi en de prijs is goed. Het model wordt ook nog eens geleverd inclusief wiegmatras. Daarnaast is dit model voorzien van wieltjes met een rem. Je kunt dit aanschuifbedje dus ook gemakkelijk verplaatsen, indien nodig.

Fillikid – met matras

Beste houten ledikant

Koop nu

4. Snuzpod co-sleeper

De Snuzpod is een duurzame variant. De kwaliteit is goed, maar het in elkaar zetten valt een beetje tegen. Het is dus lastiger dan het gemiddelde Ikea-kastje. De nieuwe richtlijnen omtrent co-sleepers zijn geïntegreerd in deze variant en daarmee is deze veilig te gebruiken. Het kan gebruikt worden als co-sleeper, maar ook als losstaande wieg.

Snuzpod 4 co-sleeper

Snuzpod 4 co-sleeper

Koop nu

5. Bednest cosleeper

De co-sleeper van Bednest is behoorlijk prijzig ten opzichte van de andere varianten uit onze top 6. Qua looks, kwaliteit en functionaliteit haal je echter wel een prachtig model in huis. Het kan gebruikt worden op alle bedden, zoals je ook mag verwachten voor deze prijs.

Bednest Co-slaap

Bednest Co-slaaper

Koop nu

6. Co-sleeper met de meeste standen

De Chicco Next2Me is hét aanschuifbedje met de meeste standen. Dit model is uitermate veelzijdig en is ook geschikt voor bedden met lades. De co-sleeper wordt bovendien geleverd met een handige opbergtas. Je kunt deze dus ook gemakkelijk meenemen op reis.

Chicco Next2Me

Chicco Next2Me

Koop nu

Wat zijn de voordelen van co-sleeping?

Co-sleeping kent meerdere voordelen. Een belangrijk voordeel is dat je je baby altijd dicht bij je houdt. Zodra hij of zij begint te huilen, hoor je dit direct en kan je direct actie ondernemen. Hierdoor heb je ook geen babyfoon nodig. Daarnaast heeft een baby minder moeite om naar bed te gaan, omdat de ouders te allen tijde dichtbij zijn. Kortom: de kwaliteit van slaap verbetert.

Wat zijn de gevaren van co-sleeping

Er zijn ook een aantal risico’s waar je rekening mee moet houden. Ondanks dat het veiliger is om een co-sleeper te kopen dan je baby in je eigen bed te slapen, is een aanschuifbedje niet zonder risico’s. Zo blijkt uit onderzoek van AAP (American Academy of Pediatrics)*. Er is echter nog niet voldoende onderzoek gedaan voor een sluitend onderzoek. Een wieg is echter wél veiliger dan een co-sleeper, volgens de onderzoekers.

Volgens de onderzoekers kan een baby vast komen te zitten tussen de co-sleeper en het bed. Zorg er daarom voor dat je het aanschuifbedje op een correcte manier installeert, zodat er geen gat ontstaat. Volg daarom altijd de handleiding.

Ook het beddengoed van de ouders kan gevaarlijk zijn. Vermijd daarom stapels beddengoed en kies voor een stijve hoes (in plaats van een dunne deken). Tot slot is het belangrijk dat je de bedhoogte perfect uitlijnt.

Zorg er daarom voor dat je deze stappen allemaal goed doorloopt. Twijfel je? Kies dan simpelweg voor een wieg. De meeste co-sleeper kan je overigens ook als losstaande wieg gebruiken.


Handige accessoires voor een co-sleeper

Een co-sleeper moet natuurlijk voorzien worden van een hoeslaken en een dekentje. Ook kan je een hydrofiele slaapzak aanschaffen. In de volgende sub paragrafen tref je een overzicht van handige accessoires voor het aanschuifbedje.

1. Hoeslaken

Een co-sleeper is niet compleet zonder een hoeslaken. Enkele varianten worden geleverd met een hoeslaken, maar soms zal je deze er zelf nog bij moeten bestellen. Controleer hiervoor de maten en schaf het juiste babymatras aan.

2. Dekentje

Een goed dekentje is noodzakelijk voor je baby. Per seizoen zal je een verschillend dekentje nodig hebben. Zo kan je in de zomer kiezen voor een hydrofiele slaapzak.

3. Hydrofiele slaapzak

Een hydrofiele slaapzak is een zomerslaapzakje voor je baby. Deze slaapzakken zijn gemaakt van hydrofiel katoen. Dit betreft een luchtige zachte katoenen stof die goed absorbeert, waardoor je baby ook in de zomer heerlijk kan slapen.

Beste tips bij het kopen van een co-sleeper

Als je een co-sleeper wilt aanschaffen, is het belangrijk dat je een gedegen onderzoek doet. Zo is het onder andere van belangrijk dat je let op de veiligheid, gebruiksvriendelijkheid, leeftijd, type materiaal, betrouwbaarheid en de afmetingen. Hieronder volgt een overzicht van deze variabelen.

  • Veiligheid. Het is altijd belangrijk om te controleren of een co-sleeper veilig is. Zoals hierboven omschreven, zijn er ongelukken voorgekomen door nalatige ouders. Goede installatie is daarom belangrijk. Volg altijd de handleiding. De modellen uit onze top 7 zijn allemaal goedgekeurd binnen de Europese Economische Ruimte.
  • Gebruiksvriendelijkheid. Het is natuurlijk wel zo fijn als je een aanschuifbedje gemakkelijk in en uit elkaar kunt halen. Alle modellen uit onze top 7 zijn voorzien van een handleiding. Uit ervaring weten we dat eentje lastig in elkaar te zetten is. De rest zijn relatief eenvoudig op te bouwen.
  • Maximum leeftijd van de baby. De meeste co-sleepers zijn geschikt voor kinderen tot zes maanden. In enkele gevallen is het geschikt voor baby’s tot 9 kilogram. Controleer dit daarom altijd voordat je een aanschuifbedje aanschaft.
  • Materiaal van de co sleeper. Je hebt keuze uit verschillende materiaalsoorten. Enkele varianten zijn gemaakt van hout en zien er erg mooi uit. Het is allemaal een beetje afhankelijk van jouw smaak en interieur wat het beste bij jou past.
  • Betrouwbaarheid van het merk. De merken, omschreven in onze top 7, zijn stuk voor stuk betrouwbaar. Naar onze mening is het belangrijk om te kiezen voor een betrouwbaar merk. De co-sleeper wordt door enkele experts in twijfel getrokken. Veiligheid is belangrijk.
  • Afmetingen. Het is belangrijk dat je kiest voor een aanschuifbedje dat past in jouw slaapkamer. Heb je voldoende ruimte naast het bed? Controleer dit te allen tijde, zodat je geen miskoop doet. Goed om te weten: je hebt altijd minimaal 14 dagen bedenktijd.

Veelgestelde vragen over co sleepers

Heb je nog vragen over co sleepers? In het onderstaand overzicht tref je een aantal veelgestelde vragen.

Co-sleeper tot wanneer?

Een co-sleeper wordt over het algemeen gebruikt tot je baby zo’n zes maanden oud is. De fabrikant geeft overigens altijd een maximumleeftijd aan. Houd je hier te allen tijde aan.

Heb je een co sleeper nodig?

Uit onderzoek is gebleken dat een wieg de meest veilige optie is. Deze kan je ook naast het bed plaatsen. Wil je je baby echter nog dichter bij je houden? Dan is een co-sleeper een goede optie.

Wat kost een co sleeper?

De kosten voor een co sleeper verschillen per merk en model. Maak daarom een goede vergelijking met behulp van onze top 7.

Samengevat

Een co-sleeper biedt ontzettend veel voordelen. Je kunt met behulp van een aanschuifbedje je baby altijd dicht bij je houden. Als je het systeem goed installeert, en je houdt je aan de veiligheidsmaatregelen, is een co-sleeper ook veilig. Daarnaast kan je de meeste co-sleepers ook gebruiken als wieg. In onze top 7 vind je een overzicht van de beste modellen van 2023.