5-HTP: Werking, Beste Supplementen & Beter Slapen

Slaapproblemen komen vandaag de dag geregeld voor. Mensen zijn daarom vanzelfsprekend ook op zoek naar manieren om de kwantiteit en kwaliteit van slaap te verbeteren. Dit heeft simpelweg een hoop voordelen in het dagelijkse leven tot gevolg. Maar welke rol is hierbij weggelegd voor 5-HTP? Is dit inderdaad het ideale middel om beter te gaan slapen en wat is de werking hiervan? Dit lees je in dit artikel.

Beste 5-HTP supplemenen

Wil je direct weten wat de beste 5-HTP supplementen zijn? Lees dan direct verder. 

Vitakruid 5-HTP 100mg – De beste 5-HTP van 2024

5-HTP

60 capsules | 100 mg

Koop bij Bol.com

Het Nederlandse Vitakruid kent diverse 5-HTP vegan voedingssupplement. Deze variant heeft maar liefst 60 capsules. Het betreft een hoge dosering van het actieve bestanddeel 5-HTP, een essentieel aminozuur. 

Redenen om te kopen

 • 100 mg 5-HTP per capsule (medium dosering)
 • Gewonnen uit het Griffoniaplantje
 • 100% natuurlijk

Body & Fit 5-HTP 200mg – hoge kwaliteit, lage prijs

Hoge dosis 5HTP

180 capsules | 200 mg

Koop bij Bol.com

Dit supplement van Body & Fit is erg populair omdat het een vrij hoge dosering 5-htp (200mg) betreft voor een lage prijs. 

Redenen om te kopen

 • 200 mg 5-HTP per capsule (hoge dosering)
 • Maar liefst 180 capsules
 • Natuurlijk gewonnen uit het Zuid-Afrikaanse kruid, Griffonia Simplicifolia
 • Geschikt voor vegetariërs en veganisten

Vitaminstore: Griffonia Extract – Beste 5-HTP voor beginners

5 HTP vitaminstore

60 capsules | 75 mg

24,95

Bestel via Vitaminstore


Vitaminstore verkoopt al enige tijd succesvol 5-HTP supplementen onder hun eigen merk. Dit supplement heeft met 75 milligram 5-HTP per capsule (60 in totaal) een iets lagere dosering ten opzichte van Vitakruid. Net als Vitakruid is dit supplement geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Vitaminstore is sinds 1998, met 32 winkels en online een van de grootste retailers van Nederland.

Redenen om te kopen

 • 75 mg 5-HTP per capsule
 • Gewonnen uit het Griffoniaplantje
 • 100% natuurlijk

Wat is 5-HTP?

5-HTP staat voor L-5 hydroxytryptophan. Dit is een stofje dat van nature voorkomt in het menselijke lichaam. Daarbij is het belangrijk om op te merken dat het een voorloper van serotonine is. Met andere woorden; 5-HTP is in staat om het lichaam van een boost aan serotonine te voorzien. En dit is dan weer een hormoon dat voor een geluksgevoel, minder angsten, minder depressieve gevoelens en een betere nachtrust zorgt.

De werking van 5-HTP

Wat we ook zeker niet over het hoofd mogen zien, is dat serotonine is om te zetten in melatonine. Dit is wat de 5-HTP werking zo effectief maakt bij slaapproblemen. Melatonine staat namelijk alom bekend als het slaaphormoon. Het is ervoor verantwoordelijk dat je ’s avonds een moe gevoel ervaart. En hoe meer hier sprake van is, hoe makkelijker je ook in slaap komt.

Bijwerkingen van 5-HTP

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van mogelijke bijwerkingen van 5-HTP. Hier is voornamelijk sprake van op het moment dat je het combineert met andere serotonine verhogende middelen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan antidepressiva. Potentiële bijwerkingen om rekening mee te houden, zijn dan:

 • Een misselijk gevoel
 • Brandend maagzuur
 • Hoge bloeddruk
 • Depressieve gevoelens op de lange termijn

Wij adviseren om bij gebruik van 5-HTP tabletten altijd eerst contact te hebben met de huisarts of dokter. Het combineren met bepaalde medicijnen kan versterkend werken.

Dosering van 5-HTP

Kies je voor een gezonde dosering van 5-HTP, zonder het te combineren met andere serotonine verhogende middelen? Dan ga je zeer waarschijnlijk geen last krijgen van bijwerkingen. In plaats daarvan is het effect van 5-HTP precies wat je ervan hoopte. 

 • Slaap: 100 tot 300mg. Een optimale dosering is om tussen de 100 en 300 mg aan 5-HTP in te nemen, zo’n 30 tot 45 minuten voordat je naar bed gaat.
 • Migraine: 100 tot 200mg. Je kunt het gedurende de dag met regelmatige tussenpozen innemen (tot driemaal daags bij een maaltijd) of je kunt de 5-HTP nemen zodra je een migraineaanval voelt opkomen.
 • Stemming: 50 tot 100mg. Als je 5-HTP gebruikt voor je stemming, dan is de gebruiksfrequentie het allerbelangrijkste. Neem een lagere dosering dan gewoonlijk, maar wel frequenter: dat is in dit geval vaak het effectiefst. Indien mogelijk kan je de supplementen met je voeding innemen.

Daarbij is het verstandig om de dosering langzaam op te bouwen. Begin dus met een zo laag mogelijke dosering. Bouw deze vervolgens langzaam op indien dit nodig blijkt te zijn.

Beter slapen met 5-HTP

Beter slapen met 5-HTP is zeker iets dat mogelijk is. Uit onderzoek is gebleken dat je minder snel last krijgt van nachtmerries (bron). Ook zal je minder snel gaan slaapwandelen. Mocht je vaak ’s nachts wakker liggen na een nachtmerrie kan het dus ook raadzaam zijn om te zorgen voor hogere melatoninewaardes.

Samenvatting

Steeds meer mensen kiezen voor 5-HTP supplementen. En dat is niet voor niets. Uit diverse onderzoeken is immers gebleken dat het de kwaliteit van slaap kan verbeteren. Door te kiezen voor een dosering van tussen de 100 en 300 mg op 30-45 minuten voordat je gaat slapen, ga je een betere nachtrust tegemoet. Bijwerkingen treden in principe alleen op wanneer je 5-HTP combineert met andere serotonine verhogende middelen. Het is daarom ook zeker niet aan te raden om dit te doen. Daarom is het raadzaam om contact op te nemen je huisarts, mocht je hierover twijfelen.

Meer lezen over slaapmiddelen

Wij hebben de beste natuurlijke slaapmiddelen op een rij gezet die je mogelijk helpen om beter te slapen.