Wat is GABA en welke werking heeft het?

GABA staat voor gamma-aminoboterzuur. Dit is een stofje dat ieder mens aanmaakt in het brein. Het is ook nog eens een erg belangrijk stofje: het zorgt voor een remmende functie in het zenuwstelsel. Hierdoor heeft het invloed op diverse processen in je lichaam. Je kunt meer GABA tot je krijgen door gezond te eten of door supplementen te slikken. In dit artikel vertellen wij je hier graag meer over.

Wat is GABA?

Gamma-aminoboterzuur, afgekort tot GABA, is een stofje dat in de hersenen wordt aangemaakt. Je vindt het terug in de hypothalamus. Dat gebied tref je aan de achterkant van je hersenen. In het gebied worden meerdere zaken geregeld. Dit betreft voornamelijk de instinctieve functies, waaronder je lichaamstemperatuur en de slaapcyclus. Ook je hormonen worden hier voor een groot gedeelte geregeld.

Wat is de werking van GABA?

GABA heeft een remmende functie in de hersenen. Daarmee houdt het je lichaam in balans. Je kunt het dus zien als een soort natuurlijke rustgever. Bij een goede werking heb je ook minder last van stress en remt het zenuwimpulsen.

GABA wordt aangemaakt door een ander stofje in de hersenen: glutamaat. In combinatie met andere stoffen en bouwstenen wordt GABA vervolgens aangemaakt.

Beter slapen met GABA

In een onderzoek, dat werd gepubliceerd in het tijdschrift Sleep, werd het verband tussen GABA-tekort en slapeloosheid geanalyseerd. Goede en slechte slapers werden met elkaar vergeleken. Uit het onderzoek was gebleken dat slechte slapers gemiddeld 30% minder GABA in het lichaam hebben. GABA wordt daarom ook wel ingezet als slaapmiddel

Kopen van een GABA supplement

Je kunt er echter ook nog voor kiezen om supplementen te kopen. Een supplement zorgt voor meer innerlijke rust en het verlost je sneller van irritaties. 

Daarnaast zorgt het supplement ook voor een verbeterde nachtrust. Je zult je ook beter kunnen ontspannen. Verder zorgt het supplement nog voor een normale werking van het zenuwstelsel. De tabletten kan je gemakkelijk innemen. Het betreffen namelijk zuig- en smelttabletten.

Er zijn geen bijwerkingen bekend als je de bijsluiter aanhoudt én wanneer je geen andere medicaties slikt. Je lichaam kan grotere hoeveelheden verwerken. Als je ergens over twijfelt is het natuurlijk wel raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.

Wel wordt aanbevolen om het supplement niet langer dan 5 maanden te gebruiken omdat er nog weinig wetenschappelijk bewijs is over de lange termijn effecten. 

Merk jij ook dat je slecht slaapt? Dan kan het eens lonen om te kijken naar je eetpatroon en/of je kunt de supplementen tot je nemen.

Beste GABA supplement

Het GABA supplement van Vitakruid vinden wij het beste product op de markt en is te koop (laagste prijs) bij De Online Drogist. 


Redenen om te kopen

  • Het maakt je geest rustiger
  • Goed effect op concentratievermogen
  • Je kan er beter door slapen
  • Goed effect op zenuwstelsel

Redenen om niet te kopen

  • Kostbaar product
  • Nog weinig wetenschappelijk bewijs

Beste GABA supplement
Vitakruid GABA Plus

GABA supplement

24,90
90 tabletten

De Online Drogist ➜

Voordelen van GABA

De juiste hoeveelheid GABA kan zorgen voor verschillende voordelen. Het zal onder andere zorgen voor een verbeterde slaap. Merk je dat je slecht in slaap kunt vallen? Of word je regelmatig wakker? Dan kan het dus lonen om te kiezen voor de GABA-supplementen.

Daarnaast zal je minder snel last hebben van stress en wordt het gezien als een natuurlijke rustgever. Angst en stress worden dus aanzienlijk verminderd. Bovendien verlaagt het middel de bloeddruk. Een hoge bloeddruk is een teken van alertheid wat ervoor zorgt dat je in de avonduren minder goed kan slapen.

Welke voedingsmiddelen bevatten GABA?

GABA vind je het ook terug in voeding. Zo kan je het onder andere verkrijgen uit eieren, tomaten, zoete aardappel, sojabonen en bladgroenten zoals broccoli en spruitjes. Als je denkt dat je een tekort hebt, omdat je bijvoorbeeld stress ervaart of wanneer je slecht slaapt, kan je proberen meer te consumeren van deze voedingsmiddelen. Je hebt echter ook de mogelijkheid om supplementen in huis te halen. Ook op die manier kan je een eventueel tekort aanvullen.

Broccoli scaled e1640114175683
Broccoli bevat een hoge dosis GABA

Dosering

Het is raadzaam om de dosering langzaam op te bouwen en zo laag mogelijk te beginnen. Je kunt geleidelijk meer gaan gebruiken als je geen effect voelt. Start daarom eens met 200 mg een uurtje voordat je gaat slapen. Je slaaprust zal verbeteren en het stressniveau zal verminderen.

Combineren met andere supplementen

Doorgaans wordt dit supplement goed verdragen door volwassenen. Er zijn echter enkele uitzonderingen. In enkele gevallen zijn er bijwerkingen bekend zoals de vermindering van eetlust, vermoeidheid, duizeligheid, een brandende keel, verstopping of misselijkheid.

Slik je medicijnen?
Mocht je medicijnen slikken voor een hoge bloeddruk, antidepressiva of een andere medicatie die effect heeft op je hersenactiviteit, is het raadzaam om te overleggen met je huisarts of je deze supplementen wel kunt gebruiken. Een bezoekje aan de huisarts is gratis, dus maak hier gerust gebruik van.

Hoeveel milligram GABA per dag?

Het is raadzaam om te beginnen met 200 mg per dag. Merk je geen verschil? Dan kan je dit getal eens verhogen. Het is natuurlijk wel altijd raadzaam om de verpakking en bijsluiter te lezen.

Samenvatting

De resultaten zijn veelbelovend. GABA speelt een belangrijke rol voor je nachtrust en het vermindert stress. Wil je het zelf ook eens uitproberen? Je kunt het artikel via DeOnlineDrogist.nl bestellen. Deze variant hebben wijzelf ook getest en bevalt erg goed.

Bronnen

1. GABA mechanisms and sleep
2. Healthline.com
3. Dietary Neurotransmitters: A Narrative Review on Current Knowledge
4. Sleep-promoting effects of the GABA/5-HTP mixture in vertebrate models
5. GABA and l-theanine mixture decreases sleep latency and improves NREM sleep