Niets is vervelender: je valt bijna in slaap en je krijgt ineens last van maagzuur in je keel. Het is een veelvoorkomende klacht en bijna iedereen heeft er weleens last van. Dit kan meerdere oorzaken hebben, waaronder een zware maaltijd of het consumeren van alcohol. Hoe kan je maagzuur in je keel tijdens het slapen voorkomen? In dit artikel lees je daar meer over.
Brandend maagzuur tijdens het slapen? 3 tips om het te verhelpen
Heb je last van brandend maagzuur tijdens het slapen? Hieronder volgen drie tips om het te verhelpen.
1. De juiste slaaphouding
De juiste slaaphouding is ontzettend belangrijk. Als je ’s nachts last hebt van maagzuur in je keel is het aan te raden om je hoofdeinde iets hoger te zetten dan je voeten (indien dit mogelijk is). Op die manier kan het zuur niet omhoog stromen. Een extra kussen is echter geen aanrader, want dat zorgt namelijk voor een onnatuurlijke houding. Je kunt dus beter iets hogerop gaan zitten in je bed. Verder wordt aangeraden om op je linkerzij te gaan liggen. Kies dan ook voor een hoofdkussen voor zijslapers.
2. Let op je eten en drinken
Als je een behoorlijke maaltijd hebt geconsumeerd voor het slapengaan, is het raadzaam om nog even een wandeling te maken. Het eten kan dan allemaal een beetje zakken. Drink ook een flink glas water. Daarmee kan je maagzuur in je keel tijdens het slapen voorkomen. Kies liever ook voor een lichte maaltijd ten opzichte van een zware maaltijd. Verder is het raadzaam om geen alcohol te drinken voorafgaand aan het slapengaan. Ook dat kan namelijk zorgen voor het nodige maagzuur in je keel tijdens het slapen.
3. Vermijd strakke kleding
Als derde tip is het aan te raden om géén strakke kleding aan te trekken als je op bed gaat; vooral niet rondom je buik. Als kleding knelt kan dit namelijk zorgen voor extra druk op je maag.
Hoe herken je maagzuur tijdens je slaap?
Maagzuur is een zure oprisping, welke vanuit je maag naar boven komt. Het komt voor wanneer je sluitspiertje tussen je maag en slokdarm openstaat. De zure maaginhoud kan zodoende niet naar beneden, maar gaat omhoog. Dat resulteert in een vervelend gevoel.
Hoe komt het dat je maagzuur hebt?
Als je last hebt van maagzuur in je keel tijdens het slapen kan dat meerdere oorzaken hebben. Sommige mensen hebben hier zelfs chronisch last van (refluxziekte). Maar er zijn ook voldoende andere oorzaken. Zo komt het voornamelijk voor bij mensen met overgewicht. De druk op de buik is namelijk groter ten opzichte van een persoon met een normaal postuur. Het zuur kan bij iemand met een normaal postuur gemakkelijker terugstromen naar de slokdarm.
Ook tijdens de zwangerschap kan je hier meer last van hebben. Immers: hoe groter de baby is, hoe groter de druk op de buik is. Vooral in de eindfase van de zwangerschap hebben veel vrouwen hier daardoor last van. Aanbevolen wordt dan ook om een zwangerschapskussen te gebruiken.
Er zijn ook verscheidene voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat de kans op maagzuur in je keel toeneemt. Voorbeelden hiervan zijn pepermunt, fruit, chocolade, verse sap, maar ook alcohol.
Rokende mensen hebben over het algemeen ook vaker last van brandend maagzuur dan niet-rokers. Nicotine heeft namelijk eenzelfde effect als alcohol en chocolade dat heeft.
Tot slot hebben ouderen ook sneller last van maagzuur in de keel tijdens het slapen. Dit heeft simpelweg te maken met ouderdom; het sluitspiertje zal op den duur minder goed functioneren.
Wat zijn de symptomen van maagzuur?
De symptomen van maagzuur kunnen verschillen per persoon. Over het algemeen kan je het echter herkennen aan de volgende symptomen:
- Er ontstaan oprispingen die erg zuur aanvoelen/proeven;
- Je kan wakker worden met een branderig gevoel, net boven je maag. De meeste mensen die hier last van hebben ervaren dit als pijnlijk en vervelend;
- Je kunt het gevoel hebben dat je een brok in je keel hebt;
- Er kan een gevoel van ‘opboeren’ ontstaan als je wakker wordt;
- Je hebt last van een geïrriteerde mondholte en keel. Verder komen hoestklachten ook voor bij mensen die hier vaker last van hebben.
Zoals gezegd kunnen de symptomen per persoon nogal verschillen. Sommige mensen hebben er overigens alleen overdag last van, terwijl anderen het vooral ’s avonds merken. De mensen die er ’s nachts last van hebben, liggen er vaak ook wakker van.
Wat kan je doen om maagzuur te verhelpen of te voorkomen?
Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen hebben enkele groepen mensen sneller last van brandend maagzuur dan anderen. Niet roken kan bijvoorbeeld al ontzettend veel schelen. Ook gezonde voeding en een normaal postuur zorgen ervoor dat je minder snel last krijgt van maagzuur in je keel tijdens het slapen. Je levensstijl speelt hierin dus een belangrijke rol. Verder kan je ook nog maagzuurbinders of -remmers consumeren. Hierbij kan je denken aan de kauwtabletten van Rennie of Iberogast. Deze kan je bij de drogist bestellen. Dit is geen medisch advies; mocht je ontzettend veel last hebben van maagzuur is het raadzaam om je huisarts te contacteren.
Bronnen
https://www.thuisarts.nl/maagklachten/ik-heb-lang-last-van-mijn-maag-of-maagzuur
SlaapHub is in 2021 opgericht door Arno Baas. Vanaf jongs af aan is Arno al bezig om zich te verdiepen om beter te slapen. Aanvankelijk was hij vooral gefascineerd door alles wat zou kunnen helpen om zijn slaap te verbeteren. Door het jarenlang veelvuldig testen van verschillende slaapproducten verdiepte hij zich vervolgens in de materie van slaapmiddelen tot matrassen en van beddengoed tot wake-up lights. Wat hij het allerliefste doet? Jou álle ins en outs leren over nieuwe en bestaande producten, zodat jij altijd het maximale uit je slaap(product) haalt.