Praten in je slaap wordt gezien als een slaapstoornis. Sommige mensen spreken volledige zinnen uit, terwijl anderen een beetje mompelen of onsamenhangende onzin uitkramen. De mensen die in hun slaap praten zijn hier zelf niet bewust van. Je kunt degene daarom de volgende dag ook niet confronteren; men zal het toch ontkennen of zeggen dat zij zich hiervan niets herinneren.
Waarom praat je in je slaap?
Praten in je slaap kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld met stress te maken hebben, je kunt een slaaptekort hebben of het komt door alcohol of koorts. Soms is het ook een bijverschijnsel van een andere slaapstoornis. Als je bijvoorbeeld nachtelijke paniekaanvallen hebt, kan het ook voorkomen dat je hierdoor gaat praten in je slaap. Heb je een slaaptekort? Overweeg dan eens de kracht van powernap. Uit onderzoek van NASA blijkt dat een powernap tot 20 minuten de alertheid, creativiteit en het prestatievermogen verbetert.
Daarnaast kan het ook voorkomen bij narcolepsie of slaapapneu. Narcolepsie is een zeldzame ziekte, waarbij je overdag plotseling in slaap kunt vallen. Zo’n 8.000 mensen in Nederland hebben hier last van. Bij slaapapneu kan je niet goed ademen tijdens je nachtrust. Vooral mensen met overgewicht hebben hier last van.
Spreek je de waarheid?
Praten in je slaap is niet schadelijk, maar brengt soms wel schaamte met zich mee. Veel mensen vragen zich dan ook af of je de waarheid spreekt als je praat in je slaap. Praten in je slaap kan in iedere slaapfase voorkomen, maar vooral in het begin van je slaapcyclus zal je meer samenhangende zinnen kunnen uitspreken.
De vraag is natuurlijk: spreek je nu de waarheid? Slaapwetenschappers zijn het er ieder geval over eens dat het irrationeel is en dat het om die reden ook niet te gebruiken is in de rechtszaal. Over het algemeen brabbel je alleen maar wat en kan het dus ook niet gezien worden als de waarheid.
Hoeveel procent van de mensen praat in hun slaap?
Ongeveer vijf procent van de volwassen mensen praat in hun slaap. In de regel komt het bij mannen vaker voor dan bij vrouwen. Bij kinderen ligt dit percentage flink hoger: zo’n 50 procent van de kinderen praat in hun slaap. Dit is gewoon en niets om je zorgen over te maken. Als je kind naast praten tijdens het slapen ook begint met slaapwandelen kan er echter wel iets aan de hand zijn. Gebrek aan slaap of gebrek aan een vast slaapritme kan hiervan een veroorzaker zijn.
Wat kan je er tegen doen?
Op zich is behandeling tegen praten in je slaap niet nodig. Als het echter ernstige vormen aanneemt of het gebeurt regelmatig voor een langere periode, kan het wenselijk zijn om er iets aan te doen. Het is belangrijk om een goed slaapritme aan te houden. Ook is voldoende slaap erg belangrijk. Daarnaast is het raadzaam om geen alcohol te consumeren een aantal uren voordat je gaat slapen. Eventueel kan je ook contact opnemen met je huisarts. Als je bedpartner zich aan jou stoort kan het voor hem of haar handig zijn om slaapoordopjes aan te schaffen.
Bronnen
- https://www.thuisarts.nl/narcolepsie/ik-heb-narcolepsie/
- https://www.thuisarts.nl/slaapapneu/
- https://equilli.com/be/het-wat-hoe-en-waarom-van-praten-in-uw-slaap/
SlaapHub is in 2021 opgericht door Arno Baas. Vanaf jongs af aan is Arno al bezig om zich te verdiepen om beter te slapen. Aanvankelijk was hij vooral gefascineerd door alles wat zou kunnen helpen om zijn slaap te verbeteren. Door het jarenlang veelvuldig testen van verschillende slaapproducten verdiepte hij zich vervolgens in de materie van slaapmiddelen tot matrassen en van beddengoed tot wake-up lights. Wat hij het allerliefste doet? Jou álle ins en outs leren over nieuwe en bestaande producten, zodat jij altijd het maximale uit je slaap(product) haalt.