Beste wieg 2023

Laatste ge-update in januari 2023 door Arno Baas

Eén van de belangrijkste vragen voor je baby is: waar laat je hem of haar slapen? Je kunt onder andere kiezen voor een ledikantje of een wieg. Een baby kan direct in een ledikant slapen, als je hem of haar maar goed inpakt. Ideaal is het misschien niet: een wieg kan nóg handiger zijn. Wil je graag de beste wieg van 2023 kopen? Lees dan dit artikel en bekijk onze top 5 wiegen van 2023.

De wieg

De wieg, en ook de co-sleeper, is over het algemeen geschikt voor baby’s tot en met maximaal zes maanden. Daarna kan je je kindje overbrengen naar een ledikant. De wieg neemt minder ruimte in dan een ledikantje en is bovendien ook gemakkelijker te verhuizen naar de slaapkamer.

Waarom een wieg gebruiken voor je baby?

Een wieg is ontzettend eenvoudig in gebruik en is gemakkelijk te verplaatsen. Je kunt deze dus in de woonkamer plaatsen, maar ook vlot verplaatsen naar de slaapkamer. Het is vooral bedoeld voor de eerste drie tot zes maanden. Alhoewel het niet verplicht is, is het wel erg handig om er eentje te kopen. Je hoeft dan ook niet per se een babyfoon te kopen. Je hebt je kindje immers dan altijd bij je.

De top 5 wiegjes van 2023

In de onderstaande sub paragrafen tref je een overzicht van de beste wiegen van dit moment. Deze zijn niet alleen van goede kwaliteit, maar zijn ook veilig. Controleer wel altijd de handleiding voorafgaand aan gebruik.

1. Beste wieg van 2023 – Kidsmill

De beste wieg van 2023 is die van Kidsmill. Deze is gemaakt van massief beukenhout en ziet er stoer uit. Uiteraard voldoet deze variant aan alle Europese veiligheidsnormen.

Kidsmill Wieg Wit

Kidsmill Wieg

Koop nu

Kidsmill Wieg groen

Kidsmill Wieg groen

Koop nu

2. Beste mozes wiegen

Mozeswiegen zijn de perfecte keuze voor iedereen die op zoek is naar een sfeervolle wieg die in elk interieur past. Dit babymandje is meestal gemaakt van duurzaam riet of rotan. Naast een stijlvolle uitstraling zijn deze wiegjes ook nog eens duurzaam. Bovendien zijn ze gemakkelijk te verplaatsen dankzij de handvatten, zodat je ze gemakkelijk kunt meenemen naar vrienden of op vakantie.  Kortom, als je op zoek bent naar een mooie en klassieke wieg, dan is een Mozeswieg de ideale keuze.

Wij raden de klassieke mozesmand van Little Green Sheep aan. Dit is een echte klassieker, welke is gemaakt van gevlochten palmbladeren. Dat maakt deze variant licht in gewicht en gemakkelijk te verplaatsen in en rondom het huis. Het is verder erg handig dat deze variant ook in de wasmachine kan.

Als alternatief kan je ook kiezen voor Studio Feliz. Dit is is met de hand gemaakt en betreft een heus Indonesisch kunstwerk. Nadeel is dat dit mandje niet altijd op voorraad is.

Little Green Sheep

Klassieke wieg

Koop nu

Studio feliz

Wieg

Koop nu

3. Beste schommelwieg

De beste schommelwieg is de variant van Hauck. Deze is verkrijgbaar in twee verschillende kleuren, grijs en zand, en is ideaal voor de kleine dromers. Het is zowel een wieg als een mobiel logeerbed in één. De schommelwieg schommelt zachtjes heen en weer, maar kan ook in een vaste plaats worden gehouden.

Hauck Dreamer Wieg Grijs

Schommelwieg

Koop nu

Hauck Dreamer Wieg Zand

Schommelwieg

Koop nu

4. Prénatal wieg

Prénatal is één van de bekendere babymerken in Nederland. De basiswieg van het populaire merk voorziet je baby van een goede nachtrust. De wieg is verkrijgbaar in meerdere kleuren en is geschikt totdat kinderen zichzelf niet meer omhoog kunnen trekken.

Prénatal Basis Wieg

Prénatal Basis Ledikant

Koop nu

Prénatal Basis Wieg

Prénatal wieg wit

Koop nu

5. Beste rotanwieg

De Childhome Rattan wieg is wat ons betreft de beste rotanwieg. Deze wordt geleverd inclusief matras en cover en is gemaakt van hoogwaardige rotan. Je geniet van een prachtige uitstraling en het model is ook echt van topkwaliteit.

Childhome Rattan wieg

Rotan wieg

Koop nu

De voordelen en nadelen van een wieg

Een wieg kent talloze voordelen ten opzichte van een ledikant. Zo kan je een wieg gemakkelijk verplaatsen. Het is immers lichter en kleiner dan een ledikant. Ook is het een veilige keuze voor baby’s. Verder heb je veel keuze uit verschillende wiegen.

Er zijn natuurlijk niet alleen voordelen. Een belangrijk nadeel is dat je de wieg niet al te lang kan gebruiken. Zodra je kindje zichzelf eruit kan trekken, mag je het niet meer gebruiken. Wiegen zijn over het algemeen wel prijzig en zijn maar voor een korte periode. Vervolgens loopt het weer te verstoffen op zolder. Gelukkig kan je het wel weer verkopen en de restwaarde weer opstrijken.


Je wieg bekleden

Als je een wieg aanschaft is het van groot belang dat je deze goed bekleedt. Een goede matrasbeschermer, een deken en een hydrofiele slaapzak zijn hierbij handig en soms zelf noodzakelijk.

Matrasbeschermer van Aerosleep

De AeroSleep® matrasbeschermer garandeert een vrije ademhaling en een veilige warmteregulatie. Dat is uitermate belangrijk voor je pasgeborene. Het houdt het matras bovendien schoon en het absorbeert vocht.

Deken

Er zijn speciale wiegdekens, waardoor je baby veilig kan slapen. Deze zijn niet te groot, waardoor je baby niet verstikt kan raken. Een goed deken is daarom uitermate belangrijk.

Hydrofiele slaapzak

Een hydrofiele slaapzak is uitermate handig als je baby onrustig slaapt gedurende warme zomernachten. Afhankelijk van het seizoen kan dit dus ook een goede aankoop zijn.

AeroSleep matras + matrasbeschermer

AeroSleep matras

Koop nu

AeroSleep hoeslaken

Aerosleep hoeslaken

Koop nu

AeroSleep topper

Aerosleep matrasbeschermer

Koop nu

Waar moet je op letten als je een wieg koopt?

Wil je graag een wieg aanschaffen? Dan zijn er verschillende zaken waar je op dient te letten. Zo zijn de afmetingen belangrijk, heb je een goed matrasje nodig en moet de bodem van goede kwaliteit zijn. In de volgende sub paragrafen lees je hier meer over.

  • De structuur. Het is belangrijk dat een wieg een zijkant heeft met een open structuur, zoals een open geweven stof. Hiermee zorg je ervoor dat je baby voldoende kan ademen.
  • De afmetingen. Een veilige wieg is minimaal 30 cm diep, 45 cm breed en 80 cm lang.
  • Als je een wieg gaat aanschaffen wil je natuurlijk ook direct het beste matras aanschaffen. Enkele wiegen worden al geleverd inclusief matras. Dat is niet bij iedere aankoop zo, dus controleer dit goed voorafgaand aan je aankoop.
  • Bodem. Bij de aanschaf is het belangrijk dat je controleert of de bodem goed ventileert. Baby’s produceren namelijk veel vocht tijdens het slapen.

Veelgestelde vragen over de wieg

Heb je nog vragen over een wieg? In het onderstaand overzicht tref je een aantal veelgestelde vragen.

Voor welke leeftijd is een wieg geschikt?

Een wieg is over het algemeen geschikt voor baby’s van drie tot maximaal zes maanden.

Wat is het verschil tussen een wieg en co sleeper?

Een co-sleeper is een wieg waar je baby op een eigen matras slaapt, maar wel aangrenzend aan het bed van de ouders. Je kunt dit als het ware vastklikken. De normale variant staat los van het bed van de ouders. Tip: je kleine een flesje geven? Een voedingskussen kan dan behoorlijk handig zijn.

Is een wieg gevaarlijk?

Een wieg is veilig, maar je zult wel rekening moeten houden met verschillende zaken. Zo moet wiegen voldoende ventilerend zijn, omdat het anders de ademhaling van je kindje kan beïnvloeden. Ook moet je opletten met schommelwiegen. Je wilt niet dat je kindje op zijn buik terechtkomt en dan geen adem meer kan krijgen. Concluderend is het veilig bij correct gebruik. Let hier dus wel altijd op.

Hoe leg je een baby in de wieg?

Leg een baby altijd op de rug in zijn wieg. Het is hierbij belangrijk dat je het hoofdje goed ondersteund wanneer je hem of haar erin legt en eruit haalt. Voorkom dat je kindje het te warm krijgt en blijf altijd in de buurt.

Samengevat

Een wieg kan ontzettend handig zijn gedurende het eerste half jaar. Wiegen zijn namelijk gemakkelijk te verplaatsen. Je hebt keuze uit talloze verschillende varianten en het is veilig te gebruiken, zolang je maar kiest voor het juiste model. Als je kiest voor een van de wiegen uit onze top 5, ben je verzekerd van een goede én veilige aankoop.

Geraadpleegde bronnen