Slapen kan lastig zijn wanneer je zwanger bent. In jouw eerste trimester zal je hier nog niet veel moeite mee hebben. Maar de groeiende buik maakt dat je op een gegeven moment niet meer lekker in elke positie kan liggen. Uiteraard is het belangrijk dat je het beste matras hebt om op te liggen, maar ook de slaaphouding is belangrijk. Hieronder geven we jouw wat hulp met het kiezen van een fijne en ook veilige slaaphouding tijdens de zwangerschap. Daarnaast geven we je ook enkele tips om lekkerder te kunnen slapen.
Samenvatting
- De beste en veiligste manier is om je zij te slapen en dan bij voorkeur op je linkerzij.
- Slapen op je rug brengt vanaf week 20 voor jou en je baby risico´s met zich mee.
- Het is veilig om op je buik te slapen.
- Gebruik een zwangerschapskussen voor een comfortabele slaaphouding.
De beste slaaphouding tijdens de zwangerschap
Wat is nou eigenlijk de beste slaaphouding als je zwanger bent? In principe is het op jouw zij slapen zwanger het beste voor jezelf en de gezondheid van jouw baby. Slapen op jouw buik is ook geen probleem, alleen zal dit oncomfortabel worden wanneer je buik groter wordt. Op jouw rug slapen kan ook geen kwaad, al moet je hier wel mee oppassen wanneer je verder in je zwangerschap bent. Hieronder geven we je wat meer uitleg over elke slaappositie.
Slapen of je buik
Op je buik liggen zwanger is in het begin van je zwangerschap nog wel te doen. Maar als je buik op een gegeven moment te groot wordt, zal je vanzelf niet meer op je buik gaan liggen. Door de grootte rol je dan vanzelf weer op jouw zij. Het kan ook zeker geen kwaad om op je buik te liggen tijdens je zwangerschap, zeker tijdens het eerste trimester. Je zal zeker niet je baby op deze manier pletten. Jouw kindje wordt namelijk beschermd door het vruchtwater.
Slapen op je zij
Op je linkerzij slapen is de beste optie voor als je zwanger bent. Hierbij neemt de bloedtoevoer naar de placenta namelijk toe. Hierdoor kan meer zuurstof en voedingsstoffen naar jouw baby vervoerd worden. In dit geval kan je het beste op je linkerzij liggen. Maar als je liever op je rechterzij ligt, is dat ook geen enkel probleem.
Slapen op je rug
Divers wetenschappelijk onderzoek toont aan dat slapen op je rug, met name vanaf je derde trimester, risico’s met zich mee kan brengen. Dat terwijl slapen op je linker- en rechterzij even veilig is. Vanaf week 20 is het beter om op je zij te gaan slapen. Het kan namelijk zijn dat de bloedtoevoer wordt afgekneld wanneer je op jouw rug slaapt. Dit komt doordat het gewicht van jouw baby en baarmoeder op een gegeven moment op de bloedvaten gaat drukken. Hierdoor kan jouw baby maar beperkt zuurstof en voedingsstoffen krijgen. Dit leidt tot een tijdelijke daling van de hartfrequentie van jouw baby. Het kan mogelijk tijdens het derde trimester de kans op problemen rond de zwangerschap iets groter maken. Dit is wel nog steeds een hele kleine kans.
Hoe moet je niet liggen als je zwanger bent?
Zoals je hierboven kan lezen, is het in principe mogelijk om in elke houding te liggen als je zwanger bent. Wel is het op een gegeven moment beter dat je niet meer op jouw rug gaat liggen. Het gewicht van jouw baby wordt namelijk groter, waardoor de bloedtoevoer bekneld raakt. Over het algemeen zal je lichaam uit zichzelf weer omrollen naar de zij. Je zal op een gegeven moment namelijk duizelig worden. Wil je liever niet op je rug slapen zwanger? Oefen dan direct met het slapen op jouw zij. Dit geef jouw lichaam de kans om aan deze positie te wennen en zal je eerder op jouw zij in slaap vallen.
Slapen met een zwangerschapskussen
Slapen en het krijgen van voldoende rust is erg belangrijk wanneer je zwanger bent. Helaas maakt die grote buik dit niet altijd even makkelijk. Voor net een beetje extra comfort kan je hier een speciaal kussen voor de zwangerschap aanschaffen, ofwel een zwangerschapskussen. Dit kussen komt tussen je benen en achter je rug voor extra steun. Het voorkomt ook meteen dat je op je rug gaat rollen. Het is ook zeker mogelijk om dit effect na te bootsen met normale kussens. Stop simpelweg één hoofdkussen tussen je benen en één achter je rug. Losse kussens kunnen echter wel verschuiven als je slaapt. Je kan in plaats hiervan ook een voedingskussen gebruiken. Dit is een lang, slangvormig kussen dat je voor of achter je kan leggen, zodat je makkelijker op jouw zij kan liggen.
Beste getest 2022
Je favoriete kussen als je zwanger bent
Het beste zwangerschapskussen is van Litollo. De kussens van Litollo worden in Europa als meeste verkocht. Het kussen is speciaal ontworpen om tijdens het slapen de perfecte houding aan te kunnen nemen voor een betere nachtrust.
Voordelen en nadelen
- Erg comfortabel in de nacht
- Groot formaat
- Ergonomisch ontwerp
- Koele ademende katoenen stof
- Kussen minder goed gevuld
Ook interessant om te lezen
Beter slapen tips
Hoe val je snel in slaap – Binnen 2 minuten slapen
Beter slapen tips
De beste Powernap: Hoe lang? En op welk tijdstip?
Manouk, moeder van een zoontje. Voor Manouk is 8 uur slapen per dag heilig. Sinds de komst van haar zoontje wordt dat altijd een uitdaging en is ze altijd op zoek naar de beste tips om beter te slapen voor haarzelf en voor haar kind.